Bye bye shampoo bars, dag sjampoblokjes! Als je een hardcore lush fan bent en dat al jaren, dan ken je ze wel. De shampoo bars. Ambachtelijke (hobby) zeepmakers lieten zich daardoor inspireren en creëerden hun eigen recepten. Die meestal een stuk milder waren dan de lush blokjes met SLS.
Sodium Lauryl Sulfate, in het Nederlands Natrium lauriel sulfaat, het zorgt voor veel schuim maar het is ook erg ontvettend voor de huid. Daarom gingen er allerlei stoffen bij om dat dan weer te verhelpen. Het zit trouwens ook in de meeste flessen met shampoo.
Mildere surfactant
Ambachtelijke zeepmakers hebben daar wat op bedacht, ze kiezen meestal een mildere surfactant (schuimmiddel), zoals Sodium Cocoyl Isethionate (SCI). Dat deed ik ook.
Het maken van shampoo bars in kleine batches is een gecompliceerd werkje. Stuivende ingrediënten, hatsjoe! Alles moet worden verwarmd en gecombineerd… Een leuke puzzel, dat wél. En dan een blokje ervan persen… Mijn zoon had een malletje daarvoor gemaakt met zijn 3d printer. Maar je snapt wel dat het erg veel werk is, waar je naar verhouding ook niet de beste prijs voor kunt krijgen!
Zero Waste trend
Afijn, ik had ze af en toe in mijn winkeltje en ze waren heerlijk in ’t gebruik. Maar! Een paar jaar geleden doken ze op in andere winkels. Gevolg van de zich uitbreidende Zero Waste trend. En inmiddels zijn er zelfs bij het Kruidvat hele redelijke exemplaren te scoren met het eerder genoemde milde SCI! En dat geldt trouwens ook voor de Conditioner bars.
Toegegeven, ik kan er wat meer natuurlijke ingrediënten in stoppen dan het Kruidvat doet. En ik kan een natuurlijke essentiële olie gebruiken voor de geur. Maar verder is het verschil met de huisgemaakte sjampoblokkies niet meer zo groot.
Nu, dit is een heel verhaal geworden naar aanleiding van wat ik vandaag scoorde!
Ze kosten vandaag (4-2-2023) € 2,99 per stuk en met je klantenkaart gaat daar een euro vanaf. Er zit zelfs een schattig lintje aan om ze op te hangen.
“I rest my case.”