Op een dag, nu een jaar geleden, dacht ik terug aan mijn kristallen mala, die ik in Tibet ontving. Helaas knapte een paar jaar geleden de draad. Ik bedacht dat ik die mala eens wilde gaan repareren en het liefst knopen. Want een geknoopte mala, als die knapt… dan vliegen de kralen in ieder geval niet in het rond. En, ik WIST dat ik die kralen ergens in een zakje had bewaard, ik had het toch pas nog in mijn handen gehad? Zo gezegd, zo gedaan. Draad besteld. Ik wil gaan knopen… kralen ONVINDBAAR! Typisch…
Dan maar een bestelling doen van mooie nieuwe edelsteenkralen… en inmiddels ben ik vier vijf zes acht heel veel mala’s verder!
Kies voor hoogwaardige kwaliteit
Mala’s knopen is veel werk maar het is zo leuk! Ik vind steeds weer nieuwe materialen. Daarbij kies ik voor edelsteenkralen van hoogwaardige kwaliteit, eventueel rudraksha’s of kralen van sandalwood, omdat die zo lekker ruiken. Afgewerkt met een mooie hanger en een kwastje van zijde die de dame van De Viltkamer met de hand heeft geverfd. De mala’s knoop ik op stevig zijden draad in een kleur die ik passend vind. Ik ben zelf onder de indruk, zo mooi vind ik het. En dat wil ik graag met anderen delen.
>> Je vindt de mala’s hier in de shop.
Mantra’s en mala’s
Als ik een mala knoop, doe ik dat alleen als ik rustig kan zitten zonder afleiding. Meestal reciteer ik in mezelf een mantra of ik zet bijbehorende muziek op. Mijn favoriet is nog steeds de Gayatri mantra, gezongen door Deva Premal en Miten. Hierdoor wordt de mala opgeladen met een hoge trilling, op zo’n manier, dat de draagster (drager) er blij van wordt.
Je mala activeren
Voordat jouw mala wordt verzonden, zal ik die smudgen met salie. Zo worden alle energieën die er niet bij horen verwijderd. Vervolgens neem ik de mala in mijn handen en spreek jouw naam, terwijl ik de mala energetisch oplaad. En ik doe het soms ook een beetje anders, dat kan per situatie verschillen. Maar de rest is aan jou!
Als jij jouw mala ontvangt, kun je natuurlijk hetzelfde doen. Je kunt de mala in je handen nemen en er energie naartoe sturen. Spreek je eigen naam uit: “Ik, …. verwelkom je en activeer je!”
Je kunt de mala ook door de rook van een fijne wierook halen. Verzin gerust je eigen ritueel. Of niet. Mocht je naar een satsang of darshan gaan van een spirituele leraar, zoals Amma, dan kun je jouw mala ook laten zegenen, als je dat prettig vindt. Veel leveranciers van rudraksha’s laten deze trouwens zegenen door een hindoepriester.
Wat kun je met jouw mala?
Een mala fungeert als een soort gebedsketting. Zowel in de boeddhistische als de hindoetraditie wordt de mala gebruikt om de mantra’s te tellen tijdens een meditatie. De meeste mala’s hebben voor dit doel 108 kralen, met één extra, de guru kraal. Om de mala tijdens een meditatie te gebruiken kun je die tussen je handen nemen en één voor één de kralen doorschuiven. Je begint aan de kant van de guru kraal. Ben je aan de andere kant gekomen, dan draai je de mala om en je begint opnieuw (of je stopt daar, als je klaar bent). Het is de bedoeling om niet voorbij de guru kraal te tellen.
In de boeddhistische traditie is het gebruikelijk om een mala die stuk gaat terug te geven aan de natuur, bij de hindoes worden mala’s ook wel gerepareerd.
Energetisch opladen?
Tot dusver het officiële gedeelte. Gebruik jouw mala gewoon zoals dat bij jou past. Op z’n minst is het voor jou een mooie, waardevolle ketting. Je kunt je mala energetisch opladen door haar in keltisch zout of himalayazout te leggen (in een schaaltje o.i.d. en niet rechtstreeks in het zout). Je kunt haar ook opladen in het maanlicht of in de zon (niet bij alle stenen). En met je intentie kun je jouw mala ook opladen. De mala bestaat immers uit edelstenen en dat zijn kristallen!
Voor meer uitleg over de gebruikte materialen ga je naar deze pagina.
Ga naar het winkelgedeelte van deze site om mala’s te bekijken die voorradig zijn. Of neem contact met me op voor een mala naar jouw behoefte, helemaal op jou afgestemd.