Afgelopen weekend ging SoapZ naar Berlicum om daar de kamelenboerderij van Frank Smits te bekijken. Er zijn regelmatig kamelenkijkdagen, waarbij het publiek een rondleiding krijgt over het bedrijf en een praatje over de kamelenmelk en natuurlijk het ontstaan van het bedrijf.
Kameel met één bult?
Eigenlijk heet deze soort gewoon Kameel. En dan heb je de Dromedaris als ondersoort. Er zijn maar een paar landen die onderscheid maken, waaronder Nederland. Daarom kiest Smits ervoor om zijn dieren gewoon Kameel te noemen. Het zijn heerlijke dieren. Bijzonder vriendelijk. Als je maar liefdevol met ze omgaat, want anders…. ze onthouden alles!
En wat is er nu heerlijker dan rond te lopen tussen die vriendelijke dieren, ze te aaien en te knuffelen. Ze hebben allemaal hun eigen karakter. En de kleintjes zijn helemaal schattig!
In 2006 begon Frank met drie kamelen op een stuk grond in bruikleen, in ‘s-Hertogenbosch. Hij studeerde aan de Hogere Agrarische School en vroeg zich af of het mogelijk zou zijn in Nederland een rendabele kamelenmelkerij te hebben. Inmiddels telt het bedrijf 55 kamelen! Na een verhuizing naar Cromvoirt is de karavaan uiteindelijk neergestreken net buiten Berlicum. In 2007 zijn daar de eerste kalfjes geboren.
Kamelenmelk is gezond!
Waarom kamelenmelk? Het is gezond! Kamelenmelk bevat ontstekingsremmende eiwitten, die heilzaam kunnen zijn bij maag- en darmproblemen. Ook zit er een eiwit in met een soortgelijke werking als insuline, behulpzaam bij diabetesklachten. Bovendien bevat het, net zoals menselijke moedermelk, geen β-lactoglobuline. En dat is het eiwit dat voor allergieklachten zorgt (dit eiwit zit wel in koemelk, geitenmelk en paardenmelk).
Bovendien kan het helpen tegen exceem en psoriasis.
Het bedrijf van Smits brengt sinds 2007 de kamelenmelk op de markt en het is de enige kamelenmelkerij in Europa! Bovendien is de melk onbewerkt. Na het melken vriest Smits de melk meteen in. Je kunt het zelf bewaren in de vriezer en dan voor gebruik in de koelkast ontdooien.
Diervriendelijk
De bedrijfsfilosofie van Smits is duidelijk. Kamelenmelk op de markt brengen, onder de volgende belangrijke voorwaarden: Welzijn van de dieren; Duurzame productie; Maatschappelijke verantwoordelijkheid en Wetenschappelijke verantwoordelijkheid. En het melken kan alleen maar op een diervriendelijke manier! Het kalfje moet bij de moeder blijven tijdens het melken, anders komt er geen druppel. Na het melken blijft er nog genoeg over zodat het kalfje zijn deel kan hebben. Een kameel kan zo een jaar lang melk geven en heeft dan een heel jaar rust voordat er weer een nieuw kalfje kan komen. Een kameelvrouw geeft zo’n 60 liter melk per dag.
Natuurlijk mocht SoapZ ook de melk proeven. Ik was van te voren een beetje beïnvloed door iemand die de melk niet lekker vond smaken. Dus het was met enige aarzeling dat ik het bekertje melk aannam. Verrassing! Het smaakt helemaal niet slecht! Als je van koemelk houdt zul je het zeker graag drinken. En zelfs als je daar niet van houdt (zoals ik) is het prima te doen. Het eerste dat opviel, was dat het veel minder dan koemelk, een slijmerig gevoel geeft. Nu drink ik 2 glazen per dag. Eens kijken of de lichte psoriasis die ik heb, nog verder verbetert. Ik gebruik natuurlijk ook mijn eigen zeep, hihi!
Zeep met kamelenmelk
Zeep dus. Als je zeep met geitenmelk kunt maken kun je dat ook met kamelenmelk. De eerste zeep is net uit de mal. Het mag nog even rijpen en dan ga ik het snijden. De zeep is gemaakt met veel olijfolie, wat kokosolie en sheaboter. En kamelenmelk uiteraard! Geen geur of kleur toegevoegd. Wat het allerbeste is voor een probleemhuid met eczeem of psoriasis. SoapZ houdt je op de hoogte. Voor updates kun je ook eens kijken op onze facebookpagina.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie eens op de website van Kamelenmelkerij Smits. Er is zelfs een webcam! Bovendien is er veel uitleg te vinden over de gezonde kamelenmelk en de onderzoeken die zijn gedaan. Ook vind je er de verkooppunten.