Mala’s knopen met edelstenen

Even geen zeep, ik heb er een passie bij. Mala’s knopen! Ik heb altijd al veel van kristallen gehouden, mijn huis staat en ligt er vol mee. Een lieve vriendin is inmiddels ook aangestoken met het kristal-virus en zij maakt samen met een compagnon mooie blogs en cursussen over werken met kristallen! Dat bracht mij dan weer op een idee.

Ik dacht terug aan mijn kristallen mala, die ik in Tibet ontving. Helaas knapte een paar jaar geleden de draad. Ik bedacht dat ik die mala eens wilde gaan repareren en het liefst knopen. Want een geknoopte mala, als die knapt… dan vliegen de kralen in ieder geval niet in het rond. En, ik WIST dat ik die kralen ergens in een zakje had bewaard, ik heb het laatst nog in mijn handen gehad…
Zo gezegd, zo gedaan. Draad besteld. Ik wil gaan knopen… kralen ONVINDBAAR! Typisch…

Dan maar een bestelling doen van mooie nieuwe edelsteenkralen… en inmiddels ben ik vier vijf zes zeven veel mala’s verder!

Kies voor hoogwaardige kwaliteit

Een rudraksha met 5 zijden.

Mala’s knopen is veel werk maar het is zo leuk! Ik vind steeds weer nieuwe materialen. Daarbij kies ik voor edelsteenkralen van hoogwaardige kwaliteit, eventueel rudraksha’s of kralen van sandalwood, omdat die zo lekker ruiken. Afgewerkt met een mooie hanger en een kwastje van zijde die de dame van De Viltkamer met de hand heeft geverfd. De mala’s knoop ik op stevig zijden draad in een kleur die ik passend vind. Ik ben zelf onder de indruk, zo mooi vind ik het. En dat wil ik graag met anderen delen. Vandaar dat ik ze in mijn winkeltje zet.

>> Je vindt de mala’s hier in de shop.

Mantra’s en mala’s

Als ik een mala knoop, doe ik dat alleen als ik rustig kan zitten zonder afleiding. Meestal reciteer ik in mezelf een mantra of ik zet bijbehorende muziek op. All time favorite is nog steeds de Gayatri mantra, gezongen door Deva Premal en Miten. Hierdoor wordt de mala opgeladen met een hoge trilling, op zo’n manier, dat de draagster (drager) er blij van wordt.

Je mala activeren

Voordat jouw mala wordt verzonden, zal ik die smudgen met salie. Zo worden alle energieën die er niet bij horen verwijderd. Vervolgens neem ik de mala in mijn handen en spreek jouw naam, terwijl ik de mala energetisch oplaad. En ik doe het soms ook een beetje anders, dat kan per situatie verschillen. Maar de rest is aan jou!

Als jij jouw mala ontvangt, kun je natuurlijk hetzelfde doen. Je kunt de mala in je handen nemen en er energie naartoe sturen. Spreek je eigen naam uit: “Ik, …. verwelkom je en activeer je!”
Je kunt de mala ook door de rook van een fijne wierook halen. Verzin gerust je eigen ritueel. Of niet. Mocht je naar een satsang of darshan gaan van een spirituele leraar, zoals Amma, dan kun je jouw mala ook laten zegenen, als je dat prettig vindt. Veel leveranciers van rudraksha’s laten deze trouwens zegenen door een hindoepriester.

Uitleg over de edelstenen en rudraksha’s

Amazoniet in het kort: De meeste amazoniet is turkooiskleurig, maar er zijn ook allerlei schakeringen te vinden van zachtblauw tot bruin en soms een beetje zwart.
Een mooie communicatiesteen, zorgt voor helder onderling begrip zonder belastende emoties. Voor heldere dromen. Tegen geopatische belasting en stress, goed om te detoxen.
Chakra’s: zonnevlecht, hart en keel

Agaat in het kort: De roodbruine agaat in de mala geeft energie en is ook aardend. Er zijn veel kleuren agaat met ieder een iets andere werking. De rode agaat lijkt veel op de carneool. Waar carneool een echte familiesteen is, is de agaat speciaal voor moeder en kind. Ben je nog niet zo lang moeder dan helpt agaat je om de verantwoordelijkheid beter te nemen. Hartversterkend, bij huidproblemen en luchtwegproblemen, verbetert bloedsomloop en gewrichten.
Chakra’s: Wortel, heiligbeen en keel.

Angeliet (engelensteen) in het kort: rust, kalmte, inzicht in dromen, liefdevolle communicatie, keelchakra, gunstige werking op de schildklier, groei botten, verkoelend bij zonnebrand en koorts. Chakra’s: keel, voorhoofd en kruin.

Amethist in het kort: Net zoals het bloemetje lavendel, geeft amethist rust bij drukte in je hoofd en hoofdpijn. Meest gekozen steen bij ontwikkelen van spirituele vaardigheden. Voor concentratie, aarden van gevoelige mensen, meditatie.  Bij spanningen, gunstig voor hormoonstelsel, verwondingen en ziektes van de huid, bloedarmoede.
Chakra’s: voorhoofd en kruin.

Bergkristal in het kort: Verhoogt de trilling van alle andere stenen. Meditatie, helderheid, balans lichaam en geest. Voor kids is de steen meestal te sterk. Bij kleine bloedingen, brandblaren, ontstekingen, migraine, hoge bloeddruk. Reinigen kan op diverse manieren, maanlicht is ook fijn.
Chakra’s: alles behalve de kruin en heiligbeen.

Blue sponge quartz in het kort: Ik kies bijna nooit voor kunstmatig gekleurde stenen maar deze zijn echt zo mooi! Een zeeblauwe kleur, niet helemaal door en door, waardoor de kleur wolk-achtig kan zijn, sponsachtig wordt het ook wel genoemd. Deze kwarts is kristallijn van structuur en het is een steen die op een zachte manier kalmerend werkt.

Lapis Lazuli in het kort: Vorstelijke steen. Rust, harmonie, vertrouwen op de intuïtie. Voor intelligentie, kennisvergroting, beter leren en onthouden, positiviteit. Bij hoge bloeddruk, huidproblemen en ontstekingen, sneller herstel van wondjes.
Chakra’s: keel, kruin en derde oog.

Mookaiet in het kort: Mookaiet is een jaspissoort uit Australië. Met zijn tinten rood en geel (maar ook soms bruin, wit en andere tinten) doe de steen mij enorm denken aan Uluru, bij velen bekend als Ayers Rock, de rode rotsformatie die heilig is voor de inheemse bewoners van Australië.  Want de Aboriginal-voorouders houden zich hier op, het is een portal naar andere dimensies en bewaker van de droomtijd en nog veel meer.
Voor mij is het daardoor een sjamanensteen, die je verbindt met je voorouders en gidsen, je beschermt tijdens het reizen (zowel fysiek als in trance). Een prachtige, aardende meditatiesteen. Maakt je krachtig en strijdlustig als dat nodig is. Versterkt de organen, vooral lever en nieren.
Deze steen is in korte tijd erg populair geworden.
Chakra’s: vooral de eerste drie.

Mosagaat in het kort: De hoofdkleur is groen, de steen is soms doorzichtig en soms bijna niet. Het lijkt soms nét alsof er mos in groeit, verder zie je allerlei witte en bruinige tinten in de steen. Mosagaat werkt aardend en bevrijdend, rustgevend bij stress en inspanning. Een goede steen voor mensen die veel bezig zijn met en in de natuur, of als je dat meer zou willen doen! Goed voor de luchtwegen en tegen de infecties en ziekten van de luchtwegen. Reinigt de weefsels, helpt om het lichaam koortsvrij te maken. Helpt bij een meer natuurlijke communicatie.
Chakra’s: Alle, behalve derde oog.

Rozenkwarts in het kort: Voor creatieve mensen. De energie is zo zacht en mooi dat het zelfs geschikt is voor babies. Brengt harmonie. Vermindert stress, transformeert negatieve energie, zelfliefde, eigenwaarde, zelfvertrouwen,  leert je open te staan op een beschermde manier. Sensualiteit, onbevangenheid. Voor betere bloedsomloop, zuiverend en verzachtend.
Chakra’s: keel, hart.

Zonnesteen in het kort: Zonnesteen is meestal geel, oranje of bruinig. Er bestaan ook soorten met grijs en zwart, zowel doorzichtig als opaak. Voor een positieve kijk. Verwarmend, geeft energie, doorzettingsvermogen, een steen voor communicatie en contact. De opake vorm bevat calcium en is dus ondersteunend bij aandoeningen waar calcium een rol bij speelt.
Chakra’s: goed voor de onderste drie.

Rudraksha’s in het kort: “Rudraksha is a manifestation of divine energy.” De god Shiva zag dat de mensen op aarde leden. Ze waren niet meer verbonden met de Bron maar opgesloten in hun systeem van lichaam, geest en zintuigen. Hij mediteerde lang op dit gegeven en toen hij klaar was huilde hij. Zijn tranen vielen op de aarde en werden rudrakshabomen.

De bes van de rudrakshaboom (Elaeocarpus ganitrus) is blauw van kleur. Er zit weinig vruchtvlees aan. De vruchtjes vallen van de bomen en worden daar opgeraapt door de boer. Het zaad wordt ontdaan van het vruchtvlees door het te scrubben met zand, vermengd met een beetje glas. Eenmaal schoongemaakt, wordt het zaad gedroogd. Daarna wordt het gesorteerd op grootte en op het aantal groeven of mukhi’s. Eén boom kan verschillende mukhi’s produceren. Meestal is het: hoe ouder de boom, hoe vaker die de zeldzame mukhi’s produceert. De rudraksha’s  met vijf groeven zijn het meest algemeen. Iedere rudraksha heeft een gaatje, door en door. Het is meteen al klaar om aan een draad te rijgen!

Wat kun je met jouw mala?

Een mala fungeert als een soort gebedsketting. Zowel in de boeddhistische als de hindoetraditie wordt de mala gebruikt om de mantra’s te tellen tijdens een meditatie. De meeste mala’s hebben voor dit doel 108 kralen, met één extra, de guru kraal. Om de mala tijdens een meditatie te gebruiken kun je die tussen je handen nemen en één voor één de kralen doorschuiven. Je begint aan de kant van de guru kraal. Ben je aan de andere kant gekomen, dan draai je de mala om en je begint opnieuw (of je stopt daar, als je klaar bent). Het is de bedoeling om niet voorbij de guru kraal te tellen.

In de boeddhistische traditie is het gebruikelijk om een mala die stuk gaat terug te geven aan de natuur, bij de hindoes worden mala’s ook wel gerepareerd.

Energetisch opladen?

Tot dusver het officiële gedeelte. Gebruik jouw mala gewoon zoals dat bij jou past. Op z’n minst is het voor jou een mooie, waardevolle ketting. Je kunt je mala energetisch opladen door haar in keltisch zout of himalayazout te leggen (in een schaaltje o.i.d. en niet rechtstreeks in het zout). Je kunt haar ook opladen in het maanlicht of in de zon (niet bij alle stenen). En met je intentie kun je jouw mala ook opladen. De mala bestaat immers uit edelstenen en dat zijn kristallen!

>> Meer mala’s van mij zien? Ik heb een nieuwe website gemaakt, Mrs Mala. Daar zijn een aantal mala’s op voorraad maar ik kan ook een speciaal op jou afgestemde mala maken.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Delen is fijn!

6 comments

  1. Dirk schreef:

    Beste,

    Reprareer je ook mala’s?
    Ik heb de mijne in Polen gekocht en ze is helaas in vrij korte tijd geknapt.
    De stenen zijn echter zeer mooi en zou haar graag weer gebruiken om te reciteren!

    Ik hoor graag van je.

    Groetjes,

    Dirk

  2. Henriette schreef:

    Heel graag zou ik leren hoe je een mala maakt
    Ik sta op het punt een oude mals te kopen die is helaas niet geknoopt
    Dat wil ik dan zelf gaan doen als dat lukt
    Ben wel een froebelaar dat scheelt

    • Carola Ruijsch schreef:

      Hoi! Ik heb je bericht misschien te laat gezien, sorry. Er zijn op youtube best veel video’s te vinden waarvan je kunt leren om een mala te knopen.
      Je kunt ook kijken bij het knopen van een parelketting bijvoorbeeld. Succes!

  3. Saskia schreef:

    Ik zou graag zelf een Mala maken. Waar kan ik de zijde kopen en maak je de ketting met een knoopje dicht of speciale sluiting? Groetjes Saskia

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *