In veel zepen zit kokosolie. Bewaar je het bij kamertemperatuur dan zal het een vaste vorm hebben. Maar woon je in de tropen, dan is het bij kamertemperatuur vloeibaar! Ik ben, omdat ik in Nederland woon, meer geneigd het kokosVET te noemen.
Kokosvet heeft vele goede eigenschappen. Vooral voor mensen met een donkere huid en haar is het een must als huid en haar droog aanvoelen. Het is hydraterend!
Ga je er echter zeep van maken dan wordt dat anders. Door het verzepingsproces veranderen de eigenschappen van je oliën en vetten!
In zeep zorgt kokosvet voor meer schuim. Maar als het is verzeept, kan het ook je huid uitdrogen. Vandaar dat de meeste zeepmakers niet meer dan 10 en hoogstens 20 procent kokosvet in hun zeep gebruiken. Gek genoeg maak je zoutzeep dan weer wel met 100% kokosolie en persoonlijk merk ik niets van de uitdrogende werking. Net alsof dat in combinatie met zout niet opgaat. Ik ben dan ook dol op zoutzeep!
In crèmes wordt kokosolie ook vaak gebruikt, echter geeft men daar meestal de voorkeur aan de gefractioneerde vorm. Uit de kokosolie worden de langere vetzuurketens verwijderd, zodat alleen de middellange en korte overblijven. Het laurinezuur wordt er vaak ook uitgehaald omdat dat verschillende toepassingen kent in de industrie en de medische wereld. De Engelse Wikipedia vermeldt niet wat de voordelen zijn van het gebruik van gefractioneerde kokosolie in plaats van gewone. Waarschijnlijk is de gefractioneerde soort in crèmes beter houdbaar dan de gewone. Behalve gefractioneerde kokosolie heb je ook gedesodoriseerde. De olie is op een bepaalde manier geraffineerd, waardoor de kenmerkende kokosgeur en –smaak wordt verwijderd.
Wat kun je nog meer met kokosvet? Bakken en braden! Kokosvet kan hogere temperaturen aan zonder te oxideren en is dus gezonder dan andere bakolie. Gek genoeg bestaat het uit verzadigde vetzuren die toch niet ongezond zijn! Het normaliseert de bloedvetten en bovendien kan het lichaam bepaalde omega3-vetzuren beter opnemen wanneer er ook stoffen uit kokosolie aanwezig zijn. Het kan zelfs helpen om overgewicht te bestrijden. In kokosolie die is ontdaan van de kokosgeur en –smaak kun je ook goed bakken en het beïnvloedt de smaak van je gerechten niet.
Een heel interessant artikel op Naturalnews.com laat zien dat het zelfs mogelijk is om (beginnende) Alzheimer een halt toe te roepen of zelfs te genezen met behulp van kokosolie. Een arts van de afdeling neonatologie van een ziekenhuis in Florida heeft haar man genezen door hem dagelijks vier theelepels kokosolie te geven.
Toen haar man ernstige symptomen van Alzheimer begon te ontwikkelen is zij op onderzoek uitgegaan. Ze kwam erachter dat wetenschappers veel van de symptomen toeschrijven aan het afsterven van bepaalde hersencellen doordat die geen glucose meer kunnen verwerken. Er werd gezocht naar een alternatieve energiebron voor die hersencellen. Men vond dat in ketonen, die geproduceerd moeten worden door het lichaam zelf. De gemakkelijkste manier om het lichaam meer ketonen te laten aanmaken is het consumeren van middellange keten vetzuren. En die vinden we in kokosolie!
Toen de man van dokter Newport twee dagen kokosolie innam, vertoonde hij al tekenen van verbetering. Binnen 60 dagen was hij weer alert, vrolijk en maakte grapjes. Binnen een jaar kon hij weer zelf al zijn taken uitvoeren en zelfs hardlopen. Ook het begrijpend lezen en zijn korte-termijngeheugen verbeterden sterk.
Kokosolie of kokosvet, de veelzijdigheid is enorm! Hebben jullie nog interessante tips voor het gebruik van kokosolie?
Bronnen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kokosolie
http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?l=0&k=0&cod=120
http://www.naturalnews.com/030919_coconut_oil_Alzheimers.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_oil#Fractionation
Goed artikel! Leuk om te lezen!