Bietjes tegen hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk? Een dagelijkse dosis vers bietensap kan jouw hoge bloeddruk verslaan!  ‘Jakkes, bietjes’, denken veel mensen nu. Maar voor wie bereid is zich daarover heen te zetten zal er een wereld van gezondheidsvoordelen opengaan! De veel-verguisde biet is een van de gezondste groentes op deze planeet. Af en toe kan ik het niet laten om ook eens over gezondheid te schrijven. Sommige dingen zijn te mooi om niet te delen. Mijn insteek vandaag is vooral die van de bloeddruk. Door het drinken van twee glazen bietensap per dag ging de bloeddruk van mijn beste vriend binnen een week van gevaarlijk hoog, naar hele normale waarden voor iemand van zijn leeftijd. Let maar eens op, wat bietjes allemaal voor je kunnen doen!

Homocysteïne

Bietjes zitten vol met betaïne, dat de functie van de levercellen stimuleert, en het helpt de galkanalen gezond en open te houden. Dit stelt het lichaam in staat om gifstoffen goed af te breken.

Bietjes beschermen ook tegen hartziekten omdat een ander voordeel van betaïne is, dat het de homocysteïneniveaus verlaagt. Homocysteïne is het giftige aminozuur dat het risico op hart-en vaatziekten (cardiovasculaire ziekten) aanzienlijk laat toenemen als het niveau ervan te hoog is.

Bovendien zorgt het aanwezige folaat (een B-vitamine die we kennen als foliumzuur), dat er actieve B12 wordt aangemaakt (methylcobalamine), wat het homocysteïne afbreekt.

Zodoende zorgen de rode krachtpatsertjes dat het homocysteïne van twee kanten onschadelijk wordt gemaakt!

Depressie

Betaïne staat ook bekend onder de naam trimethylglycine (TMG), het is een milde stemmingsverbeteraar. Het verhoogt in een aantal stappen de serotonineniveaus en daardoor kan het gebruikt worden om vele gevallen van depressie te verlichten.

Daling van de bloeddruk

Als je iets meer dan twee kopjes bietensap per dag drinkt, kan het je, volgens een studie uit 2008, helpen je bloeddruk te verlagen en onder controle te houden.

Vrijwilligers in die studie vertoonden een significante daling in bloeddruk, al een uur na uur na het drinken van een halve liter bietensap. De piek lag na 3 tot 4 uur. En beter nog, deze daling van de bloeddruk hield tot 24 uur stand!

Dat ligt vooral aan de chemische totstandkoming van nitriet, vanuit het nitraat in het bietensap. Het nitraat in het sap wordt door het speeksel omgezet (door de bacteriën op de tong) in nitriet. Dit speeksel wordt vervolgens doorgeslikt en in de zure omgeving in de maag wordt het omgezet in nitrietoxide of het komt weer in de bloedstroom als nitriet.

De piektijd van de bloeddrukverlaging hield verband met het vertonen van piekniveaus van nitriet in de bloedstroom. Dat effect trad niet op in de controlegroep van vrijwilligers die opdracht hadden gekregen hun speeksel niet door te slikken gedurende drie uur na het drinken van het bietensap.

Aanbeveling

Als je ooit een keer een ontgiftingskuur (detox) hebt gedaan onder professionele begeleiding, dan heb je misschien geleerd dat het goed is, je sap met kleine slokjes te drinken en te vermengen met het speeksel in je mond. De nuttige voedingsstoffen worden dan beter opgenomen zegt men.
Bovenstaand verhaal over het nitriet/nitraat toont aan dat het aanbeveling verdient om dit ook met je bietensap te doen.
Dus niet het glas achterover kieperen maar langzaam drinken en kleine slokjes nemen. Zo heb je nóg meer profijt van je (zelf geperste) bietensapje!

 

Het onderzoek uit 2008 toonde dus aan dat de nitraatrijke bieten, maar ook andere groentes, het lichaam beschermen tegen cardiovasculaire ziektes. Maar ook het kalium, waar bietjes vol mee zitten, helpt het hart. Het zorgt voor een regelmatige hartslag én verlaging van de bloeddruk.

Bietjestherapie

Bietjes helpen ook te beschermen tegen kanker, in het bijzonder dikke darmkanker, en er bestaat zelfs zoiets als ‘bietjestherapie’, die dokteers hebben gebruikt om van tumors af te komen en te helpen bij bloedziekten en leukemie.

Ook de bladeren van rauwe biet werden gegeten en zijn bruikbaar en behulpzaam voor de gezondheid. De bladeren helpen tegen ‘knoflookadem’ en in de Romeinse tijd verdedigde Hippocrates het gebruik van bietenbladeren om genezende wonden te verbinden.

Ook bevordert het gebruik van biet:

  • Het schoonmaken van de dikke darm
  • Versterken van de galblaas
  • Uithoudigsvermogen
  • Behandelen en genezen van builen, abcessen en zelfs acné

Foliumzuur

Bietjes bevatten weinig calorieën en geen verzadigde vetten. Ze bevatten de B-vitamine folaat (wat in het lichaam foliumzuur aanmaakt). Dat is essentieel voor de produktie en het onderhoud van nieuwe cellen.

Dit is helemaal belangijk voor zwangere vrouwen en iedereen die fysieke heling nodig heeft. Folaat voorkomt ook een aantal vormen van bloedarmoede en kanker. Het beschermt het DNA tegen mutaties.

Bietensap bevat ook een weelde aan verteerbare en onverteerbare vezels, dat de peristaltiek van de darmen en bloedsuiker- en cholesterolwaarden in balans houdt.

Bietjes bevatten ook natrium, kalium, magnesium, calcium, ijzer en fosfor.

Rode kleur

Meestal zijn bieten felrood (en sommige soorten zijn wit of geel) en zijn daarom een kleurrijke en gezonde aanvulling op tafel. Je kunt er ook verscheidenen koude salades van maken. Betacyanine is het pigment dat rode bieten hun kleur geeft en het zou verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van kanker.

Een vegetarische soep, gemaakt van biet, is heel populair in Polen, Rusland, delen van Duitsland en andere Oosteuropese landen. De soep heet in Rusland Borscht en het wordt zowel warm als koud gegeten. In ieder land variëren de ingrediënten enigszins, maar bieten zijn altijd het hoofdingrediënt van deze gewaardeerde, hartige soep.

Sap van bieten heeft een sterke smaak, je kunt het daarom beter mixen met andere verse sappen van bijvoorbeeld wortel, appel en citroen. Dan smaakt het beter.

Dit artikel is tot stand gekomen door de stite http://www.naturalnews.com te raadplegen. Zoek op deze site eens met de term ‘beet root’ dan vind je vele interessante artikelen.
Ook heb ik enige informatie gevonden in de informatie die David Rainoshek verschaft (hij heeft een ebook geschreven over B-12 tekort, zeer de moeite waard). http://www.davidrainoshek.com
Bronnen bij de artikelen van NaturalNews:
http://altmedicine.about.com/od/juicefasting/a/beetroot_juice.htm
http://www.drdavidwilliams.com/legacy/issues/gallbladder.aspx
http://www.associatedcontent.com/article/538479/15_health_benefits_of…
http://www.healing.org/only-23.html
http://www.rawfoods-livingfoods.com/beetroot-juice.html
http://www.naturalnews.com/022779.html#ixzz1sl4xrYN1
 
Ja maar,  bietjes zitten toch vol oxaalzuur en dat is niet gezond. Hoe zit dat nou? Een verhelderend artikel van De Groene Vrouw.

Recept

Ik maak een voorraad sap voor een dag of vier, door het in lege wijnflessen te doen en te vacumeren met een speciale stop en pompje (Vacuvin).
Je hebt dan een voorraadje voor twee normale glazen per dag.

Nodig

  • Een juicer (sappers)
  • 2 of 3 lege wijnflessen, stoppen en Vacuvin pompje
  • 2 bosjes bieten (liefst biologisch, dan kun je de bladeren ook meepersen)
  • 2 appels
  • 2 sinaasappels
  • 1 citroen (optioneel)
  • Ander fruit wat je lekker vindt
  • Evt. bladgroente die nitraatrijk is, zoals selderijstengels, spinazie, peterselie

Bereiden

  • Schrob de bieten onder de kraan goed schoon en snij worteltjes eraf.
  • Was de appels
  • Schil het citrusfruit
  • Pers alles in je machine, wissel zachte en harde dingen af voor het behoud van je machine.
  • Doe het in de flessen, vul ze niet verder dan etikethoogte anders komt het sap eruit als je ze vacuüm pompt.

Smakelijk!

Update april 2014: tegenwoordig maak ik het sap veel simpeler: bietjes persen in de slowjuicer, beetje gember erbij persen, of zelf  een fermentatie van gember maken en gebruiken. Goed zeven en in de fles, die je vacumeert. Zo is het gehalte aan bietjes hoger maar blijft ook de smaak langer behouden. Beter dan gemixt met andere soorten groenten of fruit, is de ervaring.

 

Delen is fijn!

3 comments

  1. Henriëtte Das schreef:

    Goed artikel Carola! en bedankt dat ik hem voor mijn site mag gebruiken

  2. Tanja schreef:

    De positieve werken van bietjes op sportieve prestaties was me bekend, maar deze weldaad aan gezondheid is een prettige verrassing om te lezen!

    Ik maak graag bietjes sap:
    • 2 bieten geschild (ongekookt)
    • 2 sinaasappelen
    • flink stuk gember (ook al zo’n gezonde rakker)
    • een flink stuk komkommer (niet biologische altijd even schillen)
    in de sapcentrifuge ermee en genieten maar!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *